Skip to content

VANLIGA FRÅGOR

Vid frågor och funderingar, var vänlig och bläddra bland de vanligaste frågorna nedan innan du kontaktar oss.​

COVID-19

Vi har inte längre några restriktioner kvar kring coronaviruset, men en del av åtgärderna som infördes för att förhindra smittspridning fortlöper i vårt dagliga arbete.

  • Vi uppmanar alla våra medarbetare till att hålla en god handhygien och att regelbundet använda tvål och vatten eller handsprit under arbetstid.
  • Vi uppmanar till kontaktlös betalning via Swish.
  • Handsprit erbjuds till samtliga passagerare.
  • I våra helikoptrar desinficeras kontaktytor, bälteslås och headsets med jämna mellanrum.
  • I helikoptern uppmanas samtliga passagerare att undvika röra allt som inte är nödvändigt att ta på.

I dessa flygturer bokas man tillsammans med andra passagerare så att helikoptern är fullsatt, oftast totalt 4 passagerare, men ibland kan det vara upp till 6 passagerare i samma tur, beroende på vilken helikopter som används. I helikoptern sitter man ungefär lika tätt som i en personbil.

Om du bokar en flygtur men sedan har torrhosta, feber eller känner dig sjuk ska du givetvis stanna hemma. För att minimera risken för allmän smittspridning flyger vi inte med passagerare som har förkylningssymtom. Kontakta oss så hjälper vi dig att boka om din flygtur, även om giltighetstiden på ditt värdebevis närmar sig utgångsdatum. Kontakta oss om du har konstaterad pollenallergi för vidare information.

BOKNING

I bokningstjänsten erbjuder vi sightseeingturer som har förutbestämd flygrutt på ungefär 20 minuter. Flygturerna går att boka i Östersund, Funäsdalen, Göteborg och Malmö under de datum som presenteras i bokningstjänsten. I dessa flygturer blir man bokad tillsammans med andra passagerare. Om du vill boka en flygtur där du inte flyger med främmande passagerare, eller om du vill hyra helikoptern privat med eget önskemål om flygrutt är du välkommen att kontakta oss via bokning@stormheli.se

Klicka på bokningsknappen för att boka din flygtur. I bokningstjänsten börjar du med att välja var du vill flyga. Efter det väljer du flygtur och anger antal önskade platser. Sedan fyller du i personlig information som telefonnummer, e-postadress, namn och ungefärlig vikt på samtliga passagerare. Där fyller du även i information om eventuellt värdebevis eller presentkort. En giltig e-postadress är ett krav då du får bekräftelse och viktig information angående din bokning skickad till dig. Telefonnummer krävs då vi kan behöva nå dig vid eventuell ombokning med kort varsel.

Om du inte har ett värdebevis eller presentkort betalar du flygturen på plats med kort eller Swish. Vi tar inte emot kontanter.

Vi tar emot värdebevis från de flesta upplevelsebolag. Kontakt oss om du inte hittar utfärdaren av ditt värdebevis i bokningstjänsten.

Det går fint att boka även utan värdebevis. Betalning av flygturen sker på plats med kort eller Swish innan flygningen.

Vi tar emot presentkort som är köpta via vår webbutik. Ange ordernummer från köpet av presentkortet vid bokning.

Säsongen sträcker sig normalt från maj till september och tillfällen för sightseeingturer erbjuds främst på helger. Under sommarmånaderna kan även vissa vardagar erbjudas. Håll koll på bokningstjänsten med jämna mellanrum efter tider som kan passa dig!

Gröna tider är bokningsbara. Besöker du bokningstjänsten via telefon kan du behöva skrolla i sidled för att se dessa tider. Om det inte finns några tillgängliga tider kan det vara fullbokat, alternativt är våra helikoptrar bokade på andra uppdrag. Den ordinarie säsongen sträcker sig normalt från maj till september och utanför denna period kan enstaka tillfällen erbjudas i bokningstjänsten. Nya tider dyker upp i bokningstjänsten med ungefär en månads framförhållning. Vi ber dig återkomma till bokningstjänsten med jämna mellanrum för att se om det dyker upp någon tid som kan passa dig. Upplevelseturer erbjuds enbart under specifika datum. Om du vill boka en privat flygtur för andra datum, är du välkommen att kontakta oss via bokning@stormheli.se.

Bokningsbara datum läggs löpande till i bokningstjänsten under säsongen (som normalt sträcker sig från maj till september), med ungefär en månads framförhållning. Övrig tid på året kan det erbjudas enstaka tillfällen för bokning, och dessa kan dyka upp med kortare framförhållning.

Under säsongen som sträcker sig från maj till september läggs tillfällen löpande upp i bokningskalendern med ungefär en månads framförhållning, och vi rekommenderar därmed att hålla koll på bokningstjänsten med jämna mellanrum. Under övrig tid på året är du välkommen att skicka ett e-postmeddelande till bokning@stormheli.se att du önskar anmäla dig till väntelistan. Ange då var du önskar flyga, hur många platser du önskar boka, samt namn och ungefärlig vikt på samtliga passagerare. Om tillfällen dyker upp utanför ordinarie säsong blir du då meddelad om detta via e-post!

Normalt sett har vi ingen viktbegränsning per passagerare, men vi ber dig uppge uppskattade vikter på samtliga passagerare för att vi skall kunna planera flygturen lämpligt och hålla helikopterns totala vikt inom begränsningarna. 

Barn är välkomna att flyga. Vi har ingen lägre åldersgräns, men barn under 12 år skall ha sällskap med sig under flygturen. Barn från 2 år och uppåt skall sitta i eget säte. Kontakta oss om du vill flyga med barn under 2 år, då det krävs ett extra bälte för att barnet ska kunna sitta i famnen.

Läs igenom våra bokningsvillkor som innehåller viktig information.

FLYGTUREN

I denna typ av flygtur bokas man tillsammans med andra passagerare så att helikoptern är fullsatt, oftast totalt 4 passagerare, men ibland kan det vara upp till 6 passagerare i samma tur, beroende på vilken helikopter som används.

Så länge väder eller trafikrestriktioner från flygledningen inte medför att vi måste ändra flygrutt, kommer mesta delen av Göteborg med omnejd att kunna ses, liksom större delen av skärgården. Vid riktigt god sikt kan man skymta Uddevallabron, Halleberg och Hunneberg, samt sågverket i Varberg!

Vi håller för tillfället på att ta fram en flygrutt som skall ge de bästa förutsättningarna att få se så mycket som möjligt.

Vi håller för tillfället på att ta fram en flygrutt som skall ge de bästa förutsättningarna att få se så mycket som möjligt.

Så länge väder eller trafikrestriktioner från flygledningen inte medför att vi måste ändra flygrutt, kommer hela Malmö med omnejd att synas. Köpenhamn med Kastrup kommer också att skymtas!

Flygrutterna på dessa turer är förutbestämda och går dessvärre inte att ändra.

Om du vill boka en flygtur där du inte flyger tillsammans med främmande passagerare, eller om du vill hyra helikoptern privat med eget önskemål om flygrutt eller mer flexibilitet med datum, är du välkommen att kontakta oss via bokning@stormheli.se.

INFÖR FLYGTUREN

Det är viktigt att vara på plats 30 minuter innan bokad tid, för att vi skall hinna registrera samtliga passagerare och ha en gemensam säkerhetsgenomgång.

Om du blir sen skall vi göra vårt bästa för att ta emot dig omedelbart, men vi förbehåller oss rätten att skjuta upp din flygning till nästa lediga tur.

Om du kommer senare än 15 minuter innan din bokade tid, kan det leda till att ditt värdebevis blir förbrukat.

I Östersund utgår flygturen från Åre Östersund flygplats, adressen är Stockevägen 68, Grind 11, på Frösön.

I Funäsdalen utgår flygturen från södra delen av Funäsdalssjön, adressen är Industrivägen 2, i Funäsdalen.

I Göteborg utgår flygturen från Säve flygplats, adressen är Säve flygplatsväg 30, i Säve.

I Malmö utgår flygturen från Stora Bernstorp, adressen är Santessons väg 17, i Arlöv.

När du kommer till oss registrerar vid dig och tar hand om eventuell betalning. Om du har ett värdebevis eller presentkort skall du ha detta tillgängligt digitalt eller på papper. Vår personal meddelar när det är dags för säkerhetsgenomgång. Flygturer som går över vatten kräver flytvästar enligt gällande säkerhetsregler. Efter säkerhetsgenomgången hjälper vår markpersonal passagerarna in och ut ur helikoptern.

Anhöriga är välkomna att följa med för att titta och fotografera vid upplevelseflygturer.

Vid privata flygturer kan det finnas begränsningar, meddela oss vid bokning om du har anhöriga som önskar följa med.

På utgångsplatsen i Göteborg finns en toalett tillgänglig för nödlägen. 

På utgångsplatserna i Östersund, Funäsdalen och Malmö finns tyvärr ingen toalett tillgänglig.

I Östersund, Funäsdalen och Malmö finns kostnadsfri parkering i anslutning till utgångsplatsen.

I Göteborg finns allmän parkering med betalning via SMS-park i anslutning till utgångsplatsen.

Om du eller någon i ditt sällskap behöver särskild hjälp, exempelvis med att ta sig fram med rullstol eller hjälp in och ut ur helikoptern – kontakta oss i förväg så att vi kan förbereda hjälp på bästa sätt.

I HELIKOPTERN

Man sitter ungefär som i en personbil. Normalt flyger vi med en helikopter som har en plats framme bredvid piloten och tre platser bak. Det är väldigt god utsikt från samtliga platser.

I denna typ av flygtur bokas man tillsammans med andra passagerare så att helikoptern är fullsatt, oftast totalt 4 passagerare, men ibland kan det vara upp till 6 passagerare i samma tur, beroende på vilken helikopter som används.

En helikopter är väldigt stabil i luften då den blåser bort luftmassan under sig. Att flyga brukar inte kännas mycket skumpigare än att åka i en personbil. Vi flyger inte om det är såpass kraftiga vindbyar att det påverkar passagerarkomforten eller flygsäkerheten.

I helikoptern sitter man med hörlurar, vilka hämmar det mesta av ljudet från helikoptern.

Tryckförändringen mellan marken och den höjd vi flyger på är relativt låg, somliga kan uppleva lock i öronen, men det är ovanligt. 

Temperaturen är ungefär som ute. Det är oftast inte nödvändigt med extra tröja eller jacka. Om det är soligt kan det bli ganska varmt i helikoptern. Solglasögon är att rekommendera när det är soligt.

Det finns ventilationsluckor i helikoptern, men av säkerhetsskäl håller vi dessa stängda. Det finns fläktar om det blir varmt.

Det går utmärkt att fotografera i helikoptern, både ditt sällskap och utsikten. Flygläge är inte nödvändigt på mobiltelefoner. Det går också bra med vanlig kamera, men var försiktig så att eventuella objektiv inte slår i helikopterns fönster. Vill du bli fotograferad framför helikoptern kan du be vår markpersonal om hjälp före eller efter flygturen.

Det finns regelverk kring hur du får använda foto- och filmmaterial du insamlar från luften. Bilder eller film kan innehålla känslig information, och det kan krävas tillstånd innan du sprider dessa. Läs mer om spridningstillstånd här.

Passagerare kan normalt sett kommunicera med varandra och piloten. I coronatider kan det dock hända att passagerarnas mikrofoner inte är användbara, men det går fortfarande bra att lyssna på piloten.

Enbart de som är i helikoptern kan höra vad passagerare säger, men tänk på att alla i helikoptern hör vad som sägs.

VÄDER

Vi måste ha vissa kriterier gällande vädret för att kunna flyga. En viss höjd till molnens undersida och god sikt är grundkraven. Låga moln, starka vindar, kraftigt regn och andra faktorer som kan påverka sikten eller flygsäkerheten kan medföra att flygrutten ändras eller att flygningen ställs in med kort varsel.

Normalt sett brukar detta inte spela någon nämnvärd roll. På västkusten kommer sjöbrisen ofta igång på eftermiddagen när solen värmt marken tillräckligt mycket för att vara varmare än havsytan. Det brukar då också vara som blåsigast, men vi flyger inte om det är såpass kraftiga vindar att det påverkar passagerarkomforten eller flygsäkerheten. 

Om vädret verkar tveksamt inför en bokad flygtur blir du kontaktad av STORM Heliworks AB för att få möjligheten att boka om din flygtur. Om det visar sig bli för dåligt väder för att kunna genomföra flygningen kommer vi att kontakta dig för att boka om din flygtur. Beslut om flygningen kan genomföras kan komma att tas av STORM Heliworks AB som senast några timmar innan avsedd flygning. Om du har lång resväg inför din flygtur och vädret verkar tveksamt, är du välkommen att höra av dig innan du börjar resa. Om din flygtur blir avbokad på grund av väder kan du själv boka en ny flygtur via bokningstjänsten.

Vi erbjuder fri avbokning fram till 48 timmar före avsedd flygtur. Tänk på att det under sommarsäsongen kan vara svårt att förutse väder, även för meteorologerna. Vi flyger dock inte om det är alltför blåsigt, för låga moln, dålig sikt eller om det finns andra faktorer som kan påverka flygsäkerheten.

OM- OCH AVBOKNINGAR

STORM Heliworks AB beslutar som senast två dagar före avsedd flygning om tillräckligt deltagarantal är uppnått, då det krävs ett visst antal bokade platser för att dessa flygturer skall kunna genomföras. Den bokade starttiden kan komma att justeras utifrån bokningsläget för det aktuella datumet fram till dess.

Väder kan tvinga oss att avboka med kort varsel då flygning är väderkänsligt. Beslut om flygningen kan genomföras kan komma att tas av STORM Heliworks AB som senast några timmar innan avsedd flygning.

Tekniska parametrar som medför att flygningen inte kan genomföras på ett säkert sätt, kan kräva att flygningen ombokas med kort varsel.

Samhällsnyttigt flyg, som brandbekämpning, kan tvinga oss att ställa in flygturer utan framförhållning, då detta sker på direktiv från myndigheter.

Vi erbjuder fri avbokning fram till 48 timmar före avsedd flygtur. Senare avbokning kan leda till att ditt värdebevis blir förbrukat. Kontakta oss om du blir sjuk inför din bokade tid.

Ditt värdebevis eller presentkort förblir giltigt vid en avbokning som görs av dig tidigare än 48 timmar före avsedd flygtur. Om din flygtur blir avbokad av STORM Heliworks på grund av väder, tekniska parametrar, för lågt deltagarantal eller samhällsnyttigt flyg, förblir ditt värdebevis eller presentkort giltigt och du kan själva boka en ny tid via bokningstjänsten.

Om din flygtur blir avbokad av STORM Heliworks AB på grund av väder, tekniska parametrar, för lågt deltagarantal eller samhällsnyttigt flyg, ser vi till att förlänga giltighetstiden på ditt värdebevis eller presentkort. Ange vid bokning att utgångstiden har passerat så kontaktar vi utfärdaren och förlänger det åt dig.

Har du inte hittat svar på dina frågor är du välkommen att kontakta oss på bokning@stormheli.se